De săptămâna dedicată femeii Welecome2Cluj vă recomandă expoziţia „Istoria afrodisiacelor”, la care veţi putea afla cel mai puternic elixir al dragostei din evul mediu. Un concert Mircea Baniciu sau opera My fair lady sunt cadourile perfecte pentru femei. Pentru iubitoarele dansului, vă recomandăm o lecţie gratuită de tango argentinian, iar pentru cinefili – filmul Aferim.
Marţi „Cloşca cu puii de aur” la muzeu
Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” deschisă la Muzeul de Artă va putea fi văzută până pe 22 martie. Expoziţia va putea fi vizitată de luni până duminică inclusiv, între orele 10:00-19:00, cu ultima intrare la ora 18:15.
De ce să mergi?
Pornind de la o selecţie de 1004 piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică, care sunt adevărate „perle ale Coroanei” patrimoniului cultural naţional al României, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” propune o impresionantă incursiune istorică, ce acoperă o perioadă de peste 6000 de ani, situată între Eneolitic şi Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr.
Dintre capodoperele expuse amintim: brăţările regale polispiralice de aur de la Sarmizegetusa Regia, Tezaurul de la Pietroasa (com. Pietroasele, jud. Buzău), binecunoscut publicului sub numele de „Cloşca cu puii de aur”, ansamblurile princiare getice de la Agighiol (jud. Tulcea) şi Peretu (jud. Teleorman) sau piese ale unor vestite complexe ale evului mediu timpuriu găsite în imediata apropiere a Clujului, inventarele princiare de la Apahida sau tezaurul de la Cluj-Someşeni.
Utile
Preţul standard al unui bilet de intrare este de 20 RON, la care se acordă reduceri, după cum urmează:
• grupuri de minimum 5 persoane: 15 RON/persoană;
• elevi şi studenţi (cu legitimaţiile avizate pentru anul în curs): 5 RON/persoană;
• militari, adulţi cu handicap mediu şi uşor, preşcolari: 5 RON/persoană;
• pensionari, veterani de război şi văduve de război: 10 RON/persoană.
Un tarif special este propus pentru familiile care doresc să petreacă timp de calitate împreună, vizitând o expoziţie de excepţie. Preţul unui astfel de bilet este de 30 RON/familie (2 adulţi şi 1-3 copii).
Expoziţia va fi însoţită pe tot parcursul ei de o serie de evenimente conexe, precum: vizite ghidate şi conferinţe, a căror calendar va fi anunţat ulterior. Participarea la aceste evenimente se va face pe baza unei rezervări prealabile la adresa de e-mail: macn@cluj.astral.ro sau la numărul de telefon: 0264-596952.
Miercuri- Istoria afrodisiacelor la muzeu
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită să vizionaţi expoziţia „Istoria afrodisiacelor” organizată la Colecţia de Istorie a Farmaciei (Piaţa Unirii nr. 28, Cluj-Napoca). Expoziţia va putea fi vizitată va putea fi vizitată în perioada 28 februarie -28 mai.
De ce să mergi
La unul dintre cele mai vechi muzee din Europa, vei putea descoperi reţeta pentru cel mai puternic afrodisiac din perioada medievală. Licoarea era preparată din ingrediente secrete: ouă de furnică, albine şi gândaci macerate în vin roşu. Este doar una din reţetele pe care le vei descoperi la expoziţia temporară “Istoria afrodisiacelor”, de la Muzeul Farmaciei.
Colecţia de Istorie a Farmaciei este cel mai timpuriu muzeu de profil din România şi unul dintre cele mai vechi din Europa, fiind înfiinţat în anul 1954. Locaţia Colecţiei de Istorie a Farmaciei a contribuit dintotdeauna la succesul său muzeografic, clădirea vechii Farmacii Hintz. Imobilul, unul dintre monumentele istorice deosebite ale Clujului, păstrează structura farmaciilor de oficină din Transilvania şi din întreaga Europă. Denumirea vine de la Oficina, încăperea cea mai decorată, unde se vindeau medicamentele şi unde se trata cu clienţii. De asemenea, pot fi vizitate sălile de depozitare şi laboratorul vechii farmacii, precum şi o bogată colecţie de vase şi ingrediente farmaceutice, aparatură de laborator, cărţi de specialitate, diplome şi parafe, mobilier. O altă sală prezintă aparatură medicală clujeană, donată de Prof. Pompiliu Manea.
Utile
Preţul biletului este de 3 lei pentru toate categoriile de vizitatori, iar cuplurile „fac corp comun” şi plătesc un singur bilet. Deoarece Clujul este anul acesta capitală europeană a tineretului, încurajăm vizitatorii străini să ne treacă pragul, prin includerea de explicaţii şi fişe de parcurs în limba engleză.
Joi- concert Mircea Baniciu
Mircea Baniciu concertează joi, de la 22.00, la clubul My Way
De ce să mergi
Unul dintre cei mai iubiţi folkişti ai ţării, Mircea Baniciu concertează la Cluj. Menestrel autentic, indragostit de poezie si muzica, Mircea Baniciu tine afisul succesului de peste 30 de ani. S-a remarcat în muzica românească la începutul anilor ’70 când a devenit solist vocal al formației rock Phoenix. După fuga colegilor săi din țară în 1977, începe o carieră solo, timp în care scoate pe piață un EP și 4 albume. În 1992 a fondat trupa Pasărea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, cu care a cântat zece ani, răstimp în care au apărut pe piață 5 albume și un DVD. În 2002 revine în trupa Phoenix cu ocazia concertului aniversar Phoenix 40 de ani. În toamna anului 2007 părăsește din nou Phoenix pentru a-și continua cariera solo.
Biletul costă 50 de lei
Vineri –invitaţie la teatru
Piesa PANGLICA LUI MOEBIUS, de Robert Cohen, va fi pusă în scenă vineri, 6 martie 2015, de la ora 19:00
De ce să mergi
Panglica lui Moebius: o buclă misterioasă, pe care dacă o parcurgi pornind dintr-un punct, ajungi aproape imperceptibil din interior în exterior, pentru ca mai apoi să revii din punctul în care ai plecat. Sau invers, dacă decizi să pornești din exterior. Panglica lui Moebius — un obiect geometric, dar și un drum posibil. Drumul pe care îl parcurge adesea OMUL-ACTOR. Uneori reușește să-l străbată până la capăt, fără să cadă în cerc (interior) sau în afara lui (exterior). Iar atunci când interiorul și extreriorul devin același lucru, când masca a dispărut, nu mai este OM. Rămâne doar Actor.
Utile
regia: Răzvan Mureșan
scenografia: Tudor Lucanu
Distribuţia:
Herb Goldman Cristian Grosu
Casey Goldman Patricia Brad
Jack Miron Maxim
Carl Hartley Radu Lărgeanu
Sam Goldman Ionuţ Caras
Recomandare de vârstă: 18+
Preţul biletelor:
15 lei,
7,5 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Sâmbătă- Invaţă să dansezi tango argentinian
Învaţă să dansezi tango argentinian, sâmbătă, de la 19.00, La Cizmărie
De ce să mergi
Tango Discovery Romania și La Cizmărie vă invită să participați la un eveniment special: o Seara de Tango Argentinian! Participanții vor beneficia de o lecție de inițiere în tainele tangoului argentinian, urmată de o demonstrație incendiară și de o petrecere la care veți putea aplica ce învățați în cadrul lecției. Tango Discovery este singura școală internațională care predă tango în Romania. Metoda de predare este inedită, rapidă și amuzantă!
Taxa de participare este de 15lei/ persoana.
Nu e obligatorie înscrierea în pereche.
Va rugam să confirmați participarea la numărul de telefon 0742 899 507
Duminică – de Ziua Femeii
Musicall-ul My Fair Lady va fi pus în scenă duminică, 8 martie, de la 18.30 la Opera din Cluj
De ce să mergi
My Fair Lady”, cel mai cunoscut musical al tuturor timpurilor, revine pe scena Operei Naţionale din Cluj, Capodopera lui FREDERICK LOEWE, bazată pe piesa lui George Bernard Shaw – Pygmalion, istoriseşte povestea Elizei Doolittle, o florăreasă din Londra care ia lecţii de vorbire de la profesorul Henry Higgins, astfel încât să treacă drept o lady.Musicalul din 1956 de pe Broadway a avut un excepţional succes fiind denumit musicalul perfect.
Utile
Spectacol interpretat în limba română
Distribuţie
IULIA MERCA – Elisa Doolittle
CRISTIAN HODREA – Henry Higgins
SIMONFI SANDOR – Alfred P. Doolittle
IULIAN IOAN SANDU (invitat) – Colonelul Pickering
LUCIA BULUCZ – Mrs. Higgins
CRISTIAN MOGOŞAN – Freddy Eynsford-Hill
ELENA POTOPEA – Mrs. Eynsford-Hill
LILIANA NECIU – Mrs. Pearce
RADU PINTEA – Jamie
CĂLIN NIŢULESCU – Harry
FLORIN POP – Zoltan Karpathy
NICUŞOR CRĂCIUN – Lord Baxington
EVA BAIN – Lady Baxington
ANCA ALUAŞ – Mrs. Hopkins
Baletul:
OFELIA MĂRGINEAN, RALUCA GHERMAN, CRISTINA BOBOC, INGRID POKA;
MIRCEA BARIȚCHI, RADU SÂNTIMBREAN, VLAD MAIER, DANIEL MOGA
Luni – film premiat cu Ursul de Argint
Aferim, filmul nominalizat la „Ursul de Aur” pentru cel mai bun film şi care a câşrigat Ursul de argint pentru cel mai bun regizor – Radu Jude rulează în cinematografele din Cluj
De ce să mergi?
Costandin, un zapciu din secolul 19, primeşte sarcina de a urmări şi prinde un sclav rom fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotărât să prindă şi să-l pedepsească pe sclavul pe nume Carfin cu cât bănuieşte că soţia sa a avut o aventură cu el. Costandin va porni în urmărirea lui Carfin împreună cu fiul său adolescent Ion şi aghiotantul său Ghiţă, iar Radu Jude le va retrasa itinerariul aventuros filmând în Dobrogea, în munţii Măcinului şi în localităţi din judeţul Giurgiu.
“Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant. Dar nu vă lăsaţi păcăliţi de tonul său jucăuş şi ireverenţios”, continuă cronicarul revistei americane Stephen Dalton. “Sub poleiala umorului dezmăţat şi a imaginii răvăşitoare se ascunde un cal troian – o dramă acidă despre efectele toxice, pe termen lung, ale sclaviei, misoginismului şi rasismului”, adaugă publicaţia americană.
3.03-9.03 Şapte evenimente pe care nu trebuie să le ratezi săptămâna aceasta la Cluj
De săptămâna dedicată femeii Welecome2Cluj vă recomandă expoziţia „Istoria afrodisiacelor”, la care veţi putea afla cel mai puternic elixir al dragostei din evul mediu. Un concert Mircea Baniciu sau opera My fair lady sunt cadourile perfecte pentru femei. Pentru iubitoarele dansului, vă recomandăm o lecţie gratuită de tango argentinian, iar pentru cinefili – filmul Aferim.
Marţi „Cloşca cu puii de aur” la muzeu
Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” deschisă la Muzeul de Artă va putea fi văzută până pe 22 martie. Expoziţia va putea fi vizitată de luni până duminică inclusiv, între orele 10:00-19:00, cu ultima intrare la ora 18:15.
De ce să mergi?
Pornind de la o selecţie de 1004 piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică, care sunt adevărate „perle ale Coroanei” patrimoniului cultural naţional al României, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” propune o impresionantă incursiune istorică, ce acoperă o perioadă de peste 6000 de ani, situată între Eneolitic şi Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr.
Dintre capodoperele expuse amintim: brăţările regale polispiralice de aur de la Sarmizegetusa Regia, Tezaurul de la Pietroasa (com. Pietroasele, jud. Buzău), binecunoscut publicului sub numele de „Cloşca cu puii de aur”, ansamblurile princiare getice de la Agighiol (jud. Tulcea) şi Peretu (jud. Teleorman) sau piese ale unor vestite complexe ale evului mediu timpuriu găsite în imediata apropiere a Clujului, inventarele princiare de la Apahida sau tezaurul de la Cluj-Someşeni.
Utile
Preţul standard al unui bilet de intrare este de 20 RON, la care se acordă reduceri, după cum urmează:
• grupuri de minimum 5 persoane: 15 RON/persoană;
• elevi şi studenţi (cu legitimaţiile avizate pentru anul în curs): 5 RON/persoană;
• militari, adulţi cu handicap mediu şi uşor, preşcolari: 5 RON/persoană;
• pensionari, veterani de război şi văduve de război: 10 RON/persoană.
Un tarif special este propus pentru familiile care doresc să petreacă timp de calitate împreună, vizitând o expoziţie de excepţie. Preţul unui astfel de bilet este de 30 RON/familie (2 adulţi şi 1-3 copii).
Expoziţia va fi însoţită pe tot parcursul ei de o serie de evenimente conexe, precum: vizite ghidate şi conferinţe, a căror calendar va fi anunţat ulterior. Participarea la aceste evenimente se va face pe baza unei rezervări prealabile la adresa de e-mail: macn@cluj.astral.ro sau la numărul de telefon: 0264-596952.
Miercuri- Istoria afrodisiacelor la muzeu
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită să vizionaţi expoziţia „Istoria afrodisiacelor” organizată la Colecţia de Istorie a Farmaciei (Piaţa Unirii nr. 28, Cluj-Napoca). Expoziţia va putea fi vizitată va putea fi vizitată în perioada 28 februarie -28 mai.
De ce să mergi
La unul dintre cele mai vechi muzee din Europa, vei putea descoperi reţeta pentru cel mai puternic afrodisiac din perioada medievală. Licoarea era preparată din ingrediente secrete: ouă de furnică, albine şi gândaci macerate în vin roşu. Este doar una din reţetele pe care le vei descoperi la expoziţia temporară “Istoria afrodisiacelor”, de la Muzeul Farmaciei.
Colecţia de Istorie a Farmaciei este cel mai timpuriu muzeu de profil din România şi unul dintre cele mai vechi din Europa, fiind înfiinţat în anul 1954. Locaţia Colecţiei de Istorie a Farmaciei a contribuit dintotdeauna la succesul său muzeografic, clădirea vechii Farmacii Hintz. Imobilul, unul dintre monumentele istorice deosebite ale Clujului, păstrează structura farmaciilor de oficină din Transilvania şi din întreaga Europă. Denumirea vine de la Oficina, încăperea cea mai decorată, unde se vindeau medicamentele şi unde se trata cu clienţii. De asemenea, pot fi vizitate sălile de depozitare şi laboratorul vechii farmacii, precum şi o bogată colecţie de vase şi ingrediente farmaceutice, aparatură de laborator, cărţi de specialitate, diplome şi parafe, mobilier. O altă sală prezintă aparatură medicală clujeană, donată de Prof. Pompiliu Manea.
Utile
Preţul biletului este de 3 lei pentru toate categoriile de vizitatori, iar cuplurile „fac corp comun” şi plătesc un singur bilet. Deoarece Clujul este anul acesta capitală europeană a tineretului, încurajăm vizitatorii străini să ne treacă pragul, prin includerea de explicaţii şi fişe de parcurs în limba engleză.
Joi- concert Mircea Baniciu

Mircea Baniciu concertează joi, de la 22.00, la clubul My Way
De ce să mergi
Unul dintre cei mai iubiţi folkişti ai ţării, Mircea Baniciu concertează la Cluj. Menestrel autentic, indragostit de poezie si muzica, Mircea Baniciu tine afisul succesului de peste 30 de ani. S-a remarcat în muzica românească la începutul anilor ’70 când a devenit solist vocal al formației rock Phoenix. După fuga colegilor săi din țară în 1977, începe o carieră solo, timp în care scoate pe piață un EP și 4 albume. În 1992 a fondat trupa Pasărea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, cu care a cântat zece ani, răstimp în care au apărut pe piață 5 albume și un DVD. În 2002 revine în trupa Phoenix cu ocazia concertului aniversar Phoenix 40 de ani. În toamna anului 2007 părăsește din nou Phoenix pentru a-și continua cariera solo.
Biletul costă 50 de lei
Vineri –invitaţie la teatru
Piesa PANGLICA LUI MOEBIUS, de Robert Cohen, va fi pusă în scenă vineri, 6 martie 2015, de la ora 19:00
De ce să mergi
Panglica lui Moebius: o buclă misterioasă, pe care dacă o parcurgi pornind dintr-un punct, ajungi aproape imperceptibil din interior în exterior, pentru ca mai apoi să revii din punctul în care ai plecat. Sau invers, dacă decizi să pornești din exterior. Panglica lui Moebius — un obiect geometric, dar și un drum posibil. Drumul pe care îl parcurge adesea OMUL-ACTOR. Uneori reușește să-l străbată până la capăt, fără să cadă în cerc (interior) sau în afara lui (exterior). Iar atunci când interiorul și extreriorul devin același lucru, când masca a dispărut, nu mai este OM. Rămâne doar Actor.
Utile
regia: Răzvan Mureșan
scenografia: Tudor Lucanu
Distribuţia:
Herb Goldman Cristian Grosu
Casey Goldman Patricia Brad
Jack Miron Maxim
Carl Hartley Radu Lărgeanu
Sam Goldman Ionuţ Caras
Recomandare de vârstă: 18+
Preţul biletelor:
15 lei,
7,5 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Sâmbătă- Invaţă să dansezi tango argentinian
Învaţă să dansezi tango argentinian, sâmbătă, de la 19.00, La Cizmărie
De ce să mergi
Tango Discovery Romania și La Cizmărie vă invită să participați la un eveniment special: o Seara de Tango Argentinian! Participanții vor beneficia de o lecție de inițiere în tainele tangoului argentinian, urmată de o demonstrație incendiară și de o petrecere la care veți putea aplica ce învățați în cadrul lecției. Tango Discovery este singura școală internațională care predă tango în Romania. Metoda de predare este inedită, rapidă și amuzantă!
Taxa de participare este de 15lei/ persoana.
Nu e obligatorie înscrierea în pereche.
Va rugam să confirmați participarea la numărul de telefon 0742 899 507
Duminică – de Ziua Femeii
Musicall-ul My Fair Lady va fi pus în scenă duminică, 8 martie, de la 18.30 la Opera din Cluj
De ce să mergi
My Fair Lady”, cel mai cunoscut musical al tuturor timpurilor, revine pe scena Operei Naţionale din Cluj, Capodopera lui FREDERICK LOEWE, bazată pe piesa lui George Bernard Shaw – Pygmalion, istoriseşte povestea Elizei Doolittle, o florăreasă din Londra care ia lecţii de vorbire de la profesorul Henry Higgins, astfel încât să treacă drept o lady.Musicalul din 1956 de pe Broadway a avut un excepţional succes fiind denumit musicalul perfect.
Utile
Spectacol interpretat în limba română
Distribuţie
IULIA MERCA – Elisa Doolittle
CRISTIAN HODREA – Henry Higgins
SIMONFI SANDOR – Alfred P. Doolittle
IULIAN IOAN SANDU (invitat) – Colonelul Pickering
LUCIA BULUCZ – Mrs. Higgins
CRISTIAN MOGOŞAN – Freddy Eynsford-Hill
ELENA POTOPEA – Mrs. Eynsford-Hill
LILIANA NECIU – Mrs. Pearce
RADU PINTEA – Jamie
CĂLIN NIŢULESCU – Harry
FLORIN POP – Zoltan Karpathy
NICUŞOR CRĂCIUN – Lord Baxington
EVA BAIN – Lady Baxington
ANCA ALUAŞ – Mrs. Hopkins
Baletul:
OFELIA MĂRGINEAN, RALUCA GHERMAN, CRISTINA BOBOC, INGRID POKA;
MIRCEA BARIȚCHI, RADU SÂNTIMBREAN, VLAD MAIER, DANIEL MOGA
Luni – film premiat cu Ursul de Argint
Aferim, filmul nominalizat la „Ursul de Aur” pentru cel mai bun film şi care a câşrigat Ursul de argint pentru cel mai bun regizor – Radu Jude rulează în cinematografele din Cluj
De ce să mergi?
Costandin, un zapciu din secolul 19, primeşte sarcina de a urmări şi prinde un sclav rom fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotărât să prindă şi să-l pedepsească pe sclavul pe nume Carfin cu cât bănuieşte că soţia sa a avut o aventură cu el. Costandin va porni în urmărirea lui Carfin împreună cu fiul său adolescent Ion şi aghiotantul său Ghiţă, iar Radu Jude le va retrasa itinerariul aventuros filmând în Dobrogea, în munţii Măcinului şi în localităţi din judeţul Giurgiu.
“Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant. Dar nu vă lăsaţi păcăliţi de tonul său jucăuş şi ireverenţios”, continuă cronicarul revistei americane Stephen Dalton. “Sub poleiala umorului dezmăţat şi a imaginii răvăşitoare se ascunde un cal troian – o dramă acidă despre efectele toxice, pe termen lung, ale sclaviei, misoginismului şi rasismului”, adaugă publicaţia americană.
Citeste si
19.02-3.03 Expozițiae de fotografie: Statui ale Clujului ...
18/02/2019
19.02 Seminar: Cum să reacționezi în fața ...
18/02/2019
19.02 Eveniment sportiv: U-Banca Transilvania – Overseas ...
18/02/2019
19.02 Piesa de teatru: 12 oameni furioşi
18/02/2019