Welcome2Cluj va propune mai multe evenimente in acest weekend: vineri va invitam la spectacolul aniversar Dumitru Fărcaș – 80 de ani,sambata va asteptam cursul de prim ajutor cu simulare de accident auto, iar duminica va invitam la opera Elixirul dragostei.
VINERI
11.05 Piesa de teatru: Angajare de clovn
Piesa de teatru: Angajare de clovn
Vineri, 11 mai 2018, ora 19:00, Teatrul Naţional, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4
Pret bilet: 20 – 25 lei
De ce sa mergi ?
de Matei Vișniec
regia şi scenografia: Sorin Misirianţu
Distribuţia:
Nicollo: Ovidiu Crişan
Filippo: Ioan Isaiu
Peppino: Sorin Misirianţu
Matei Vişniec s-a născut la Rădăuţi în 1956 și pleacă din România în 1987, solicitând azil politic în Franţa. Copilăria şi-a petrecut-o la Rădăuţi, oraş a cărui linişte patriarhală era când şi când întreruptă de spectacolul de circ, care vizita periodic localitatea, şi care i-a trezit gustul pentru teatru. Această atmosferă este recreată de scriitor în unele dintre textele sale, cu precădere în Bâlci/Femeia ţintă şi cei zece amanţi și Angajare de clovn. Piesele scrise între 1977 şi 1987 au fost cenzurate și circulau în clandestinitate. După 1989 devine autorul cel mai jucat din România.
Farsa tragică Angajare de clovn – după ce a primit Premiul pentru cea mai bună piesă a anului la Galele UNITER din 1991 –, a fost publicată în volum la Editura Unitex, în 1993. În 1995 apare şi în limba franceză sub titlul Petit boulot pour vieux clown. A fost montată cu mare succes pe numeroase scene din țară și din străinătate. Criticul Laura Pavel cataloghează Angajare de clovn drept un „text simptomatic pentru dramaturgia post-absurdă în care stridenţele avangardiste ale teatrului anilor’60 sunt trecute prin filtrul unei ironii îndulcite cu accente lirice”.
Nicolló, Filippo şi Peppino sunt persoane anonime, interşanjabile. Ei pot să fie, de fapt, oricine. Inactivi în așteptarea loc, ei se află suspendaţi într-un timp incert. Se tachinează, sunt sarcastici, invidioşi, ingenui manifestînd un amestec bizar de copilărie crudă şi tandreţe iubitoare. Bufonadele lor sunt, într-un fel, nişte parabole ale morţii, dar, totodată, un bun prilej de etalare a „cunoștințelor” dobândite de-a lungul unei îndelungate cariere. Nu sunt esenţial răi, ci alienaţi de o societate care le dă senzaţia că nu mai are nevoie de ei: o temă, parcă, mai actuală ca niciodată.
Atent exploatat în spectacol, acest conflict stă la baza tuturor acţiunilor fizice ale interpreților. Aceste personaje „ne pot reprezenta pe oricare dintre noi, indiferent de vârstă, sex sau profesie”. Montarea „suferă” de o energie debordantă, de un comic autentic obţinut din subtilul melanj al dramatismului celui mai profund cu umorul sclipitor.
Sorin Misirianțu, regizorul acestei puneri în scenă și interpretul lui Peppino, mărturisește că este „un spectacol despre disperare, claustrare, despre intoleranță, despre terapie cu îngeri căzuți a unor personaje ce pășesc spre senectute. Cel mai puternic sentiment – frica – unește cele trei personaje; frica de a rata, de a nu mai fi în centrul atenției, de a îmbătrâni, de a muri. Dorința celor trei clovni de a mai aparține prezentului, e un cântec de lebădă amânat. Încercarea lor de a se angaja, e de fapt dorința de a fi în armonie cu Universul. Ei ajung să se descopere pe ei înșiși și să-și descopere potențialul, un potențial pe care-l credeau apus”.
11.05 Spectacol Aniversar Dumitru Fărcaș – 80 de ani
Spectacol Aniversar Dumitru Fărcaș – 80 de ani
Vineri, 11 mai 2018, ora 18:00, Casa de Cultura a Studentilor, Piaţa Lucian Blaga, nr. 1-3
De ce sa mergi ?
”TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE” – Spectacol Aniversar dedicat Maestrului Dumitru Fărcaș cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani
Evenimentul reprezintă cea mai frumoasă modalitate, pusă la cale de Maestrul Dumitru Fărcaș, de a sărbători alături de publicul său, căruia i-a dedicat întreaga sa carieră. Îi sunt alături oamenii talentați din echipa Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca: Ioan Cocian, care semnează coregrafia, Dorel Rohian și Tudor Căucean, dirijori.
Așadar, sunteți invitați, dragi iubitori ai muzicii populare, în data de 11 mai, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, în Sala de Spectacole ”Dumitru Fărcaș”, la un spectacol de zile mari, cu invitați de seamă și bucuria de a fi alături de unul dintre cei mai mari interpreți la taragot, care au dus numele României în lume și a ridicat în picioare sălile pline cu spectatori veniți să-i asculte cîntecele – Maestrul Dumitru Fărcaș!
Biletele se pot cumpăra de la Agenția de BIlete din incinta Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca (parter) și online, pe www.biletmaster.ro.
11-12.05 Concurs de istorie locala: Spune povestea locului tău
Concurs de istorie locala: Spune povestea locului tău
Vineri, 11 mai – Sambata, 12 mai 2018, ora 9:00, Facultatea de Istorie si Filosofie UBB, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1
De ce sa mergi ?
Spune povestea locului tău – Ediția a IV-a
Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, împreună cu Asociația Studențească PhiloHistoRiSs organizează concursul de istorie locală pentru liceeni “Spune Povestea Locului Tău” în perioada 11-12 mai 2018, care anul acesta a ajuns la ediția a IV-a.
Concursul va avea două probe, prima care constă în redactarea unei lucrări cu caracter științific pe o temă de istorie locală ( la alegerea participanților; un eveniment, o personalitate ), iar proba a doua presupune susținerea orală a lucrărilor selectate, la Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, în luna mai, iar materialele cele mai bune vor fi premiate.
La concurs pot participa elevi din clasele IX-XII, în echipaje formate din două persoane și care studiază la licee din județele: Cluj, Alba, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mureș, Sălaj, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Maramureș, Harghita, Sibiu, Brașov, sau Covasna.
Concursul de istorie locală pentru liceeni “Spune Povestea Locului Tău” reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociației PhiloHistoRiSs. Scopul evenimentului este acela de a promova studiul istoriei locale în rândul elevilor de liceu din județele mai sus menționate.
Asociația Studențească PhiloHistoRiSs
Asociația Studențească PhiloHistoRiSs s-a înființat în septembrie 2014, iar scopul ei constă în dezvoltărea personală și profesională a studenților Facultății de Istorie și Filosofie și a relațiilor dintre aceștia, prin intermediul unor activităţi în domeniile: istorie, filosofie, studii culturale, ştiinţe ale comunicării, relaţii internaţionale şi studii europene, ştiinţe politice. De asemenea, asociaţia urmăreşte îmbunătăţirea şi promovarea imaginii Facultăţii.
Pentru mai multe informații, dar și pentru consultarea regulamentului concursului “Spune Povestea Locului Tău”, accesați adresa https://asphilohistoriss.wordpress.com/ .
11.05 Eveniment pentru copii: Drag de România – Crișana
Eveniment pentru copii: Drag de România – Crișana
Vineri, 11 mai 2018, ora 18.00, Cora, bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 142
De ce sa mergi ?
Asociația Alegria, împreună cu Hipermarket Cora, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Asociația Meșterilor Populari și Biblioteca Județeană “Octavian Goga” , vă invită vineri, 11 mai, între orele 18.00-20.00, să participați la cel de-al treilea eveniment din cadrul proiectului educativ de promovare a tradițiilor românești – ” Drag de România“.
“ Un popor fără tradiții este un popor fără viitor » Alberto Lleras Camargo
Avem drag de Crișana!
Ne vom familiariza cu specificul acestei regiuni, prin următoarele activități :
Cântec, joc și voie bună: învățăm Polca din Bihor și Pă picior
Atelier „de meșteșugit”: confecționăm semne de carte prin tehnica șervețelului
Prezentare de costume tradiționale specifice: participanții sunt invitați să poarte un element de costum popular.
Degustări de produse specifice: produsele ne sunt puse la dispoziție de partenerii noștri, Căsuța bunicii și Băcănia Bun.
Invitatul nostru special este dansatorul și interpretul de muzică populară Adrian Buza, care va încânta cu câteva melodii specifice Crișanei.
Activitățile sunt dedicate copiilor între 6 și 17 ani.
Concurs “Votează regiunea preferată!” pentru însoțitori și clienți Cora.
Proiectul educativ-cultural de promovare a tradițiilor românești „Drag de România” se va desfășura pe parcursul întregului an, calendarul de evenimente fiind următorul :
Anul acesta, la Cora, reînviem tradițiile românești!
Mai multe detalii pe www.asociatiaalegria.ro
11.05 Seminar: Relația cu corpul tău
Seminar: Relația cu corpul tău
Vineri, 11 mai 2018, ora 19:00, Intensa Training&Events, str.Bucuresti, nr. 74, etaj 1
Pret seminar: 25 lei
De ce sa mergi ?
De-a lungul timpului s-au promovat diverse standarde de frumusețe, imagini ideale ale corpului feminin.
Ni se induce în mod continuu ideea că dacă imaginea corpului nostru nu corespunde cu acel tipar de frumusețe nu vom fi acceptate, iubite, apreciate sau dorite.
În consecință, de multe ori e probabil să te uiți în oglindă și să nu îți placă ceea ce vezi.
De asemenea, e posibil să depui eforturi supraomenești pentru a părea mai atractivă, să apelezi la diete sau diverse artificii pentru a obține o anumită imagine.
Iar o adevărată industrie profită de pe urma acestui fapt: de la cea a pastilelor de slăbit la operațiile estetice.
Ca femeie însă, ai o putere interioară uriașă, dată tocmai de forța feminității. Iar această energie feminină are drept cadru de manifestare tocmai corpul tău. Iar tu poți alege să o manifești în dezvoltarea unei relații armonioase cu el.
Vei observa că odată ce faci această alegere și corpul tău începe să se transforme în mod pozitiv.
Te invit la un eveniment unde vom vorbi despre:
– ce înseamnă să îți manifești energia feminină în raport cu corpul tău
– cum poți crea o relație armonioasă cu el
– cum corpul tău se transformă ca și consecință a dezvoltării relației cu el
– cum poți folosi sportul și alimentația echilibrată ca instrumente în transformarea relației cu acesta.
Trainer:
Roxi Florea
Antrenor personal fitness & Lifestyle Coach
SAMBATA
12.05 Eveniment sportiv: The Color Run Hero Tour
Eveniment sportiv: The Color Run Hero Tour
Sambata, 12 mai 2018, ora 12:00,Piața Unirii, Cluj-Napoca
Pret bilet: 109.99 – 209.99 lei
De ce sa mergi ?
Îndrăznește să fii un super-erou!
La The Color Run Hero Tour sărbătorim eroul din fiecare persoană și vrem să descoperim latura de super-erou pe care o ținem ascunsă. E nevoie doar un imbold pentru a te transforma dintr-un personaj normal într-unul extraordinar. Totul începe însă cu o miză: să alergi 5 kilometri. Lumea fantastică The Color Run se construiește din tone de pudră colorată și mai multă spumă.
Peste 3.000 de participanți sunt așteptați să își unescă puterile pentru a scrie cea mai frumoasă poveste a primăverii cu alergători. Vino alături de noi!
Kitul de participare:
Tricou și număr de participare, buff, pin, 2 tatuaje temporare, iar la finish primești medalie cu unicorn și 1 plic de pudră colorată!
12.05 Curs de prim ajutor cu simulare de accident auto
Curs de prim ajutor cu simulare de accident auto
Sambata, 12 mai 2018, ora 12:00, VIVO, str. Avram Iancu, nr. 492-500, Floresti, Cluj
De ce sa mergi ?
Vino și învață să salvezi vieți! Vei afla de la specialiști pașii care trebuie urmați și manevrele salvatoare de viață.
Sâmbătă, 12 mai, în parcarea VIVO! Cluj-Napoca are loc un eveniment special: un curs de prim ajutor cu simulare de accident auto. Evenimentul începe la ora 12:00 cu simularea unui accident rutier, exemplificându-se modul în care o astfel de situație este gestionată de SMURD, poliție și pompieri.
Ulterior, voluntarii Road Safety OSM Cluj vor explica participanților tehnici de prim ajutor, cu ajutorul manechinelor (masaj cardiac, respirații artificiale, dezobstrucția căilor aeriene, etc).
Evenimentul este adresat publicului de toate vârstele și ocupațiile.
Despre Road Safety
Proiectul „Road Safety” se adresează publicului larg, pornind de la elevi, până la angajați ai unor societăți comerciale. Organizatorii și voluntarii din cadrul proiectului sunt studenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și urmăresc educarea și însușirea noțiunilor de prim ajutor la nivelul acestui grup țintă. Totodată, urmărim să aducem la cunoștință măsuri de precauție ce trebuie luate în cazul unui accident rutier.
Importanța cunoașterii tehnicilor de bază în acordarea primului ajutor este deosebit de importantă deoarece, la nivel național, doar 2 din 10 români cunosc aceste măsuri.
Prin acest proiect ne dorim instruirea unui număr cât mai mare de persoane, atât elevi cât și angajați din cadrul diferitelor societăți comerciale, cu privire la pașii care trebuie urmați pentru acordarea corectă a primului ajutor în cazul unor situații de urgență: obstrucția căilor aeriene superioare, stop cardio-respirator, etc.
Pe lângă activitatea de predare a tehnicilor de prim ajutor la școli, licee și firme, organizăm un eveniment de simulare de accident rutier la care sunt invitate persoane de toate vârstele și ocupațiile.
Eveniment organizat în parteneriat cu ISU CLUJ, de către studenții Facultății de Medicină „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
12.05 Acțiune de ecologizare: Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura
Acțiune de ecologizare: Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura
Sambata, 12 mai 2018, ora 11:00, Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura
De ce sa mergi ?
Sâmbătă facem curățenie în Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura!
Lansăm un apel către toți clujenii care doresc să susțină dezvoltarea celor două parcuri și menținerea Someșului curat. Noi venim cu ustensilele necesare, saci de gunoi şi mănuşi de protecţie, iar pe tine te așteptăm cu voie bună și dorința de a transforma parcul într-un loc prietenos și curat.
De ce să te implici în acţiunea de ecologizare?
descoperi noi informații despre mediul înconjurător
din grijă și respect față de mediu
din dorinţa de a trăi într-un mediu curat şi sănătos
Nu uita să îți aduci păturica, noi aducem limonada! După o super-curățenie, ne bucurăm împreună de spațiul verde și un pahar răcoritor, stăm la o poveste, jucăm ping-pong, badminton și fotbal.
Acțiunea de ecologizare este susținută de Ioana Hanchevici, profesor în cadrul Liceul Teoretic “Gheorghe Sincai”, Cluj, care și-a dorit să se implice împreună cu elevi din diferite clase, dând un exemplu de bună practică și de implicare civică.
FabHub Creative City este noua inițiativă din Parcul Feroviarilor a Fabricii de Pensule. Creative City facilitează dezvoltarea de proiecte inovative, propuse de o comunitate de artiști, dar și creativi din domeniul industriilor culturale conexe care activează orașul prin ideile lor experimentale dincolo de spațiul fizic al Fabricii de Pensule.
FabHub a dezvoltat un program amplu de intervenții și dezbateri în 2017 prin #atelieruldeidei, concurs de proiecte concentrat pe zona de intersecție dintre artă, creativitate și exercițiu participativ de reflecție asupra viitorului parcului. Peste 39 de inițiative s-au înscris în concurs, de la festivaluri, performance-uri, instalații artistice la construcții temporare. Juriul și totodată mentorii echipelor selectate, format din sociologi, arhitecți, peisagiști, manageri culturali, a ales 16 proiecte care au fost implementate cu sprijinul Fabhub în Parcul Feroviarilor.
În paralel, parte a deschiderii FabHub către oraș, am instalat un container de tip pop-up în Parcul Feroviarilor unde am organizat seri de film documentar, ateliere de creație pentru copii, sesiuni de ecologizare, dezbateri, expoziții.
12.05 Spectacol: Ménage à trois
Spectacol: Ménage à trois
Sambata, 12 mai 2018, ora 19:00, Cinema Florin Piersic, Piata Mihai Viteazu, nr. 11
Pret bilet: 40 lei
De ce sa mergi ?
Spectacolul Menage a trois, după Neil Simon, este o comedie care s-a bucurat de un mare succes atat in tara, cat si in comunitatile romanesti din diaspora. Succesul acestui spectacol e rezultatul unui text bun, a unei distribuții pe măsură și a unei montari moderne și curajoase.
Menage a trois s-a jucat la Paris, Bruxelles, Heidelberg, Munchen, Frankfurt, Stuttgart, etc.
Sinopsis:
Doi ziarişti faliti (actori – Ioan Isaiu și Sorin Misirianțu) vor să vândă un ziar cu un nume care ar putea fi chiar cel al destinului lor financiar – Colaps. Unul dintre ei iese cu doamna în vârstă care le închiriază apartamentul, pentru a scuti banii de chirie. În apartamentul de vizavi se mută o tânără superbă (actriţă – Anca Lăcusteanu). Unul dintre ziariști face o pasiune nebună pentru tânăra vecină. Din acest moment, lucrurile se complică. Piesa este o comedie irezistibilă, de o ora si douăzeci de minute.
12.05 Eveniment pentru copii: Alegria Eco Fun – Tehnica servetelului
Eveniment pentru copii: Alegria Eco Fun – Tehnica servetelului
Sambata, 12 mai 2018, ora 11:00, Cora, bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 142
De ce sa mergi ?
Asociația Alegria, împreună cu Hipermarket Cora, în colaborare cu Moniny Handmade, vă invită sâmbătă, 12 mai, între orele 11.00-13.00, să participați la primul atelier din cadrul proiectului educativ – ” Alegria Eco Fun – ateliere de meșteșugit”.
Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea simțului civic prin reciclarea și refolosirea creativă a unor materiale.
Vom aplica tehnica șervețelului pe diferite obiecte: suporturi de lemn, cutii, carton, recipiente etc.
Activitățile sunt dedicate copiilor între 6 și 14 ani.
Numărul maxim de participanți la un atelier este de 15 copii.
Micii meșteșugari se pot înscrie la atelier printr-un mail la contact@asociatiaalegria.ro
Proiectul educativ de promovare a unui comportament responsabil ” Alegria Eco Fun – ateliere de meșteșugit” se va desfășura pe parcursul întregului an, calendarul de evenimente fiind următorul :
26 mai : țesături
9 iunie: modelaj
29 septmebrie: pictură pe suporturi de lut
13 octombrie: împletituri din materiale textile
27 octombrie: cusături
10 noiembrie: împletituri din sfoară și pănușe
24 noiembrie: obiecte din hârtie, măști tradiționale
Pentru informații suplimentare, vă invităm să accesați site-ul www.asociatiaalegria.ro.
DUMINICA
13.05 Opera: Elixirul dragostei
Opera: Elixirul dragostei
Duminica, 13 mai 2018, ora 18:30, Opera Naţională Română, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4
Pret bilet: 20 – 90 lei
De ce sa mergi ?
Spectacol prezentat în parteneriat cu Teatrul Csokonai Színház din Debrecen
Operă în două acte pe un libret de Felice Romani, după libretul Le philtre al lui Eugène Scribe
Vârsta recomandată: 10+
Premiera operei comice L’elisir d’amore la data de 12 mai 1832 a consfințit statutul compozitorului belcantist Gaetano Donizetti la Milano, unde acesta se bucurase, cu doar un an mai înainte, de succesul apariției operei Anna Bolena. Pe baza unuia dintre cele mai reușite librete ale lui Felice Romani, Donizetti a elaborat lucrarea cu rapiditatea care, de altfel, îl caracteriza, dând la iveală o capodoperă hazlie și dramatică în același timp, deopotrivă naivă și profundă. Comicul se datorează atât atitudinii infantile a îndrăgostitului Nemorino – care crede cu tărie că ,,elixirul” comercializat de șarlatanul Dulcamara (de fapt un ,,simplu” și bun vin de Bordeaux) îi va aduce dragostea capricioasei Adina – cât și naturii personajelor, a căror rădăcină se află în genul operei buffa.
Profunzimea operei rezidă în felul prin care Nemorino își demonstrează dragostea, acesta fiind dispus ca, pentru a obține suma de bani necesară achiziționării unei a doua doze de elixir, să se înroleze definitiv în armată. Acest gest o sensibilizează pe Adina și o determină să își anuleze decizia de a se căsători cu sergentul Belcore – pretendentul ei ideal și rivalul lui Nemorino. Cu toate că, aparent, fericitul deznodământ se datorează poțiunii miraculoase (cel puțin în viziunea lui Nemorino), acesta constituie de fapt un rezultat al maturizării pe care cei doi protagoniști o experimentează, Nemorino alungându-și inhibițiile și conștientizând importanța exprimării deschise a sentimentelor sale, în timp ce Adina își dovedește sensibilitatea în raport cu gestul tânărului, achitându-i ieșirea din armată.
Vă invităm să descoperiți îndeaproape povestea celor două personaje, presărată cu sentimentalism și situații comice, dar și pe ceilalți participanți la acțiune, într-un nou spectacol montat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, realizat în parteneriat cu renumitul Teatru Csokonai Színház din Debrecen, Ungaria.
Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 21.15.
13.05 Targ caritabil Peditel
Targ caritabil Peditel
Duminica, 13 mai 2018, ora 10:00, Cluj Arena, Aleea Stadionului, nr. 2
De ce sa mergi ?
Duminica 13 mai, orele 10,00-20,00, la CLUJ ARENA, va asteptam cu mic cu mare la cel mai mare targ caritabil pentru intreaga familie- ”Impreuna pentru sanatatea copiilor”, organizat de Peditel 1791 , pentru a ajuta gratuit inca 5,000 de copii, in plus.
-GARAJE SALE (hainute copii si adulti, jucarii, carti, accesorii)
-TOMBOLA CU 40 DE PREMII= 7,000 lei
-5 ATELIERE (gatit, reciclat, quilling, jonglerie, pictura pe fata) SI 3 SPECTACOLE (dans, chitara, taekwondo)
13.05 Piesa de teatru: Artă
Piesa de teatru: Artă
Duminica, 13 mai 2018, ora 19:00, Teatrul Naţional, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4
Pret bilet: 20-25 lei
De ce sa mergi ?
Yasmina Reza s-a născut în 1959 şi a scris cinci piese de teatru în zece ani, toate traduse şi jucate în lumea întreagă, dar este cunoscută în principal ca autoare a piesei Artă, pusă în scenă în 1994 la Comédie des Champs Elysées (unde s-a jucat mult timp cu casa închisă), apoi la Berlin şi Londra. Piesa a fost distinsă cu Marele Premiu „Molière“ pentru cel mai bun autor şi cel mai bun spectacol (în 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), apoi cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (1997).
Yasmina Reza a studiat sociologia şi arta dramatică. Studentă a clasei de actorie a lui Jacques Lecoq, a jucat cîţiva ani în diverse companii de teatru, în piese de Molière, Marivaux, Sacha Guitry (…).
În ARTĂ ne confruntăm cu o situaţie insolită (achiziţionarea unui tablou alb, cu dungi albe pe un fond alb) şi un trio masculin – Marc, Serge, Yvan – tipuri ale intelectualului de sfîrşit de secol XX, care asigură vivacitatea dialogului şi strălucirea piesei. Terorismul estetic doctrinar, dar şi moral, cultivarea absurdului doar de dragul uzanţelor mondene, ironizarea cvasiparodică a variatelor teorii psiho-artistice îşi află, în acest spaţiu dialogal, un minunat pretext de extrapolare. Piesa poate fi citită şi ca o parabolă a întregii societăţi a sfîrşitului de mileniu.
Informaţii preluate din prefaţa la ediţia în limba română
a pieselor Yasminei Reza scrisă de Dan C. Mihăilescu
de Yasmina Reza
traducere de Violeta Popa
regia: Sorin Misirianţu
scenografia: Răzvan Şuhan , Radu Bogdan Lucian
Distribuţia:
Serge: Dan Chiorean
Marc: Sorin Misirianţu
Yvan: Ruslan Bârlea
regia tehnică: Constantin Pojonie
lumini: Jenel Moldovan
sonorizare: Vasile Crăciun
Prețul biletelor:
25 lei, 20 lei;
10 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.
13.05 Expoziție de pictură: Dez-echilibru
Expoziție de pictură: Dez-echilibru
Duminica, 13 mai 2018, ora 8:00, Gradina Botanica “Alexandru Borza”, str. Republicii, nr. 42
De ce sa mergi ?
Expoziția Dez-echilibru, proiect cultural coordonat de către Elvira Bozga, expertul clasei de pictură în cadrul Școlii Populare de Arte Tudor Jarda, Cluj. Expoziția este deschisă publicului în perioada 7-21 mai 2018.
Născută din colaborarea dintre Școala Populară de Arte Tudor Jarda și Grădina Botanică Alexandru Borza, expoziția reprezintă o îmbinare a muncii la șevalet și a exercițiului de pictură în plein-air, realizat de către cursanții școlii noastre în luna aprilie în cadrul Grădinii Botanice.
Prin ieșirea din cadrul obișnuit al atelierului, cursanții au experimentat atât bucuria cât și dificultățile picturii în aer liber, multitudinea informațiilor vizuale care se desfășurau în fața ochilor lor, jocul rapid al luminilor și al umbrelor solicitând adoptarea unor soluții adecvate, atât ca viteză de lucru, cât și ca organizare compozițională.
Observarea naturii și a structurilor existente în ea, în acel haos organic care este totodată extrem de echilibrat, ajută artistul să treacă dincolo de reprezentarea simbolică, mecanică și să dobândească un joc al tușelor și formelor care adaugă viață, expresivitate și plus valoare operei artistice.
Prin tema expoziției se propune ruperea echilibrului natural, organic prin introducerea unor elemente anorganice, artificiale, realizate de mâna omului: statui, corpuri geometrice, elemente metalice, ziduri, clădiri, bijuterii. Se trece dincolo de evidențierea unui simplu contrast, expoziția reprezentând mai degrabă un drum, un traseu de la natura sălbatică, organică, vie, fluidă la intervenția umană în acest mediu, intervenție care rupe echilibrul existent nu pentru a-l distruge, ci pentru a crea un altul. Un echilibru în care formele se susțin și se pun în evidență reciproc, obiectele extrem de precise, simetrice realizând un contrapunct diversității pe care natura o manifestă în fiecare fir de iarbă, în fiecare ramură, în fiecare floare.
Cursanții școlii noastre, împreună cu coordonatorul proiectului expozițional, Elvira Bozga, vă invită să trăiţi și dumneavoastră bucuria resimțită în realizarea acestui proiect și să vă opriți o clipă din viteza vieții cotidiene pentru a vă bucura de momentul prezent.
Mulțumim pentru sprijinul oferit în realizarea acestui proiect cursantei Școlii Populare de Arte Tudor Jarda, Cluj, Dna Carmen Todiță, Dlui manager Vasile Corpodean și administratorului Grădinii Botanice Alexandru Borza, Cluj, Dl Romulus Stan. Elvira Bozga
13.05 Film: Overboard
Film: Overboard
Duminica, 13 mai 2018, Cinema City Iulius, Cinema City Polus, Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria
De ce sa mergi ?
Cu o întorsătură de situație spumoasă, Overboard se concentrează asupra lui Leonardo (Eugenio Derbez), un seducător egoist și răsfățat, ce face parte din cea mai bogată familie din Mexic și asupra lui Kate (Anna Faris) , o mamă singură ce de abia își duce traiul împreună cu cei 3 copii ai ei.
Kate e angajată să mențină curățenia pe luxosul iaht al lui Leonardo, până în momentul în care e concediată pe nedrept de acesta, care, pe deasupra, refuză și să-i plătească ce îi datorează. La scurt timp după acest lucru, Leonardo cade peste bord în timpul unei petreceri prea înfierbântate și se trezește a doua zi pe mal, suferind de cea mai acută formă de amnezie. Kate apare la spital și, ca să i-o plătească, îl convinge pe Leonardo că e soțul ei și îl pune la muncă-pentru prima oară în viața lui.
La început Leonardo e nefericit și stângaci, dar încet-încet începe să se descurce. În cele din urmă, Leonardo câștigă respectul noii sale “familii” și a colegilor de muncă. Dar adevărata familie de miliardari a lui Leonardo îl caută pe acesta cu disperare. În același timp, pericolul ca lui Leonardo să-i revină brusc memoria plutește în aer. Întrebarea care se pune e: o să rămână Leonardo împreună cu noua sa familie sau o să pună indiciile cap la cap și o să îi părăsească pentru totdeauna?
Regia: Bob Fisher, Rob Greenberg
Cu: Anna Faris, Eva Longoria, John Hannah, Swoosie Kurtz, Josh Segarra
11-13.05 Ce facem weekend-ul acesta in Cluj
Welcome2Cluj va propune mai multe evenimente in acest weekend: vineri va invitam la spectacolul aniversar Dumitru Fărcaș – 80 de ani,sambata va asteptam cursul de prim ajutor cu simulare de accident auto, iar duminica va invitam la opera Elixirul dragostei.
VINERI
11.05 Piesa de teatru: Angajare de clovn
Piesa de teatru: Angajare de clovn
Vineri, 11 mai 2018, ora 19:00, Teatrul Naţional, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4
Pret bilet: 20 – 25 lei
De ce sa mergi ?
de Matei Vișniec
regia şi scenografia: Sorin Misirianţu
Distribuţia:
Nicollo: Ovidiu Crişan
Filippo: Ioan Isaiu
Peppino: Sorin Misirianţu
Matei Vişniec s-a născut la Rădăuţi în 1956 și pleacă din România în 1987, solicitând azil politic în Franţa. Copilăria şi-a petrecut-o la Rădăuţi, oraş a cărui linişte patriarhală era când şi când întreruptă de spectacolul de circ, care vizita periodic localitatea, şi care i-a trezit gustul pentru teatru. Această atmosferă este recreată de scriitor în unele dintre textele sale, cu precădere în Bâlci/Femeia ţintă şi cei zece amanţi și Angajare de clovn. Piesele scrise între 1977 şi 1987 au fost cenzurate și circulau în clandestinitate. După 1989 devine autorul cel mai jucat din România.
Farsa tragică Angajare de clovn – după ce a primit Premiul pentru cea mai bună piesă a anului la Galele UNITER din 1991 –, a fost publicată în volum la Editura Unitex, în 1993. În 1995 apare şi în limba franceză sub titlul Petit boulot pour vieux clown. A fost montată cu mare succes pe numeroase scene din țară și din străinătate. Criticul Laura Pavel cataloghează Angajare de clovn drept un „text simptomatic pentru dramaturgia post-absurdă în care stridenţele avangardiste ale teatrului anilor’60 sunt trecute prin filtrul unei ironii îndulcite cu accente lirice”.
Nicolló, Filippo şi Peppino sunt persoane anonime, interşanjabile. Ei pot să fie, de fapt, oricine. Inactivi în așteptarea loc, ei se află suspendaţi într-un timp incert. Se tachinează, sunt sarcastici, invidioşi, ingenui manifestînd un amestec bizar de copilărie crudă şi tandreţe iubitoare. Bufonadele lor sunt, într-un fel, nişte parabole ale morţii, dar, totodată, un bun prilej de etalare a „cunoștințelor” dobândite de-a lungul unei îndelungate cariere. Nu sunt esenţial răi, ci alienaţi de o societate care le dă senzaţia că nu mai are nevoie de ei: o temă, parcă, mai actuală ca niciodată.
Atent exploatat în spectacol, acest conflict stă la baza tuturor acţiunilor fizice ale interpreților. Aceste personaje „ne pot reprezenta pe oricare dintre noi, indiferent de vârstă, sex sau profesie”. Montarea „suferă” de o energie debordantă, de un comic autentic obţinut din subtilul melanj al dramatismului celui mai profund cu umorul sclipitor.
Sorin Misirianțu, regizorul acestei puneri în scenă și interpretul lui Peppino, mărturisește că este „un spectacol despre disperare, claustrare, despre intoleranță, despre terapie cu îngeri căzuți a unor personaje ce pășesc spre senectute. Cel mai puternic sentiment – frica – unește cele trei personaje; frica de a rata, de a nu mai fi în centrul atenției, de a îmbătrâni, de a muri. Dorința celor trei clovni de a mai aparține prezentului, e un cântec de lebădă amânat. Încercarea lor de a se angaja, e de fapt dorința de a fi în armonie cu Universul. Ei ajung să se descopere pe ei înșiși și să-și descopere potențialul, un potențial pe care-l credeau apus”.
11.05 Spectacol Aniversar Dumitru Fărcaș – 80 de ani
Spectacol Aniversar Dumitru Fărcaș – 80 de ani
Vineri, 11 mai 2018, ora 18:00, Casa de Cultura a Studentilor, Piaţa Lucian Blaga, nr. 1-3
De ce sa mergi ?
”TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE” – Spectacol Aniversar dedicat Maestrului Dumitru Fărcaș cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani
Evenimentul reprezintă cea mai frumoasă modalitate, pusă la cale de Maestrul Dumitru Fărcaș, de a sărbători alături de publicul său, căruia i-a dedicat întreaga sa carieră. Îi sunt alături oamenii talentați din echipa Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca: Ioan Cocian, care semnează coregrafia, Dorel Rohian și Tudor Căucean, dirijori.
Așadar, sunteți invitați, dragi iubitori ai muzicii populare, în data de 11 mai, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, în Sala de Spectacole ”Dumitru Fărcaș”, la un spectacol de zile mari, cu invitați de seamă și bucuria de a fi alături de unul dintre cei mai mari interpreți la taragot, care au dus numele României în lume și a ridicat în picioare sălile pline cu spectatori veniți să-i asculte cîntecele – Maestrul Dumitru Fărcaș!
Biletele se pot cumpăra de la Agenția de BIlete din incinta Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca (parter) și online, pe www.biletmaster.ro.
11-12.05 Concurs de istorie locala: Spune povestea locului tău
Concurs de istorie locala: Spune povestea locului tău
Vineri, 11 mai – Sambata, 12 mai 2018, ora 9:00, Facultatea de Istorie si Filosofie UBB, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1
De ce sa mergi ?
Spune povestea locului tău – Ediția a IV-a
Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, împreună cu Asociația Studențească PhiloHistoRiSs organizează concursul de istorie locală pentru liceeni “Spune Povestea Locului Tău” în perioada 11-12 mai 2018, care anul acesta a ajuns la ediția a IV-a.
Concursul va avea două probe, prima care constă în redactarea unei lucrări cu caracter științific pe o temă de istorie locală ( la alegerea participanților; un eveniment, o personalitate ), iar proba a doua presupune susținerea orală a lucrărilor selectate, la Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, în luna mai, iar materialele cele mai bune vor fi premiate.
La concurs pot participa elevi din clasele IX-XII, în echipaje formate din două persoane și care studiază la licee din județele: Cluj, Alba, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mureș, Sălaj, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Maramureș, Harghita, Sibiu, Brașov, sau Covasna.
Concursul de istorie locală pentru liceeni “Spune Povestea Locului Tău” reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociației PhiloHistoRiSs. Scopul evenimentului este acela de a promova studiul istoriei locale în rândul elevilor de liceu din județele mai sus menționate.
Asociația Studențească PhiloHistoRiSs
Asociația Studențească PhiloHistoRiSs s-a înființat în septembrie 2014, iar scopul ei constă în dezvoltărea personală și profesională a studenților Facultății de Istorie și Filosofie și a relațiilor dintre aceștia, prin intermediul unor activităţi în domeniile: istorie, filosofie, studii culturale, ştiinţe ale comunicării, relaţii internaţionale şi studii europene, ştiinţe politice. De asemenea, asociaţia urmăreşte îmbunătăţirea şi promovarea imaginii Facultăţii.
Pentru mai multe informații, dar și pentru consultarea regulamentului concursului “Spune Povestea Locului Tău”, accesați adresa https://asphilohistoriss.wordpress.com/ .
11.05 Eveniment pentru copii: Drag de România – Crișana
Eveniment pentru copii: Drag de România – Crișana
Vineri, 11 mai 2018, ora 18.00, Cora, bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 142
De ce sa mergi ?
Asociația Alegria, împreună cu Hipermarket Cora, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Asociația Meșterilor Populari și Biblioteca Județeană “Octavian Goga” , vă invită vineri, 11 mai, între orele 18.00-20.00, să participați la cel de-al treilea eveniment din cadrul proiectului educativ de promovare a tradițiilor românești – ” Drag de România“.
“ Un popor fără tradiții este un popor fără viitor » Alberto Lleras Camargo
Avem drag de Crișana!
Ne vom familiariza cu specificul acestei regiuni, prin următoarele activități :
Cântec, joc și voie bună: învățăm Polca din Bihor și Pă picior
Atelier „de meșteșugit”: confecționăm semne de carte prin tehnica șervețelului
Prezentare de costume tradiționale specifice: participanții sunt invitați să poarte un element de costum popular.
Degustări de produse specifice: produsele ne sunt puse la dispoziție de partenerii noștri, Căsuța bunicii și Băcănia Bun.
Invitatul nostru special este dansatorul și interpretul de muzică populară Adrian Buza, care va încânta cu câteva melodii specifice Crișanei.
Activitățile sunt dedicate copiilor între 6 și 17 ani.
Concurs “Votează regiunea preferată!” pentru însoțitori și clienți Cora.
Proiectul educativ-cultural de promovare a tradițiilor românești „Drag de România” se va desfășura pe parcursul întregului an, calendarul de evenimente fiind următorul :
25 mai : Dobrogea
8 iunie: Oltenia
28 septmebrie: Banat
12 octombrie: Muntenia
26 octombrie: Transilvania
9 noiembrie: Transilvania
23 noiembrie: Moldova
Anul acesta, la Cora, reînviem tradițiile românești!
Mai multe detalii pe www.asociatiaalegria.ro
11.05 Seminar: Relația cu corpul tău
Seminar: Relația cu corpul tău
Vineri, 11 mai 2018, ora 19:00, Intensa Training&Events, str.Bucuresti, nr. 74, etaj 1
Pret seminar: 25 lei
De ce sa mergi ?
De-a lungul timpului s-au promovat diverse standarde de frumusețe, imagini ideale ale corpului feminin.
Ni se induce în mod continuu ideea că dacă imaginea corpului nostru nu corespunde cu acel tipar de frumusețe nu vom fi acceptate, iubite, apreciate sau dorite.
În consecință, de multe ori e probabil să te uiți în oglindă și să nu îți placă ceea ce vezi.
De asemenea, e posibil să depui eforturi supraomenești pentru a părea mai atractivă, să apelezi la diete sau diverse artificii pentru a obține o anumită imagine.
Iar o adevărată industrie profită de pe urma acestui fapt: de la cea a pastilelor de slăbit la operațiile estetice.
Ca femeie însă, ai o putere interioară uriașă, dată tocmai de forța feminității. Iar această energie feminină are drept cadru de manifestare tocmai corpul tău. Iar tu poți alege să o manifești în dezvoltarea unei relații armonioase cu el.
Vei observa că odată ce faci această alegere și corpul tău începe să se transforme în mod pozitiv.
Te invit la un eveniment unde vom vorbi despre:
– ce înseamnă să îți manifești energia feminină în raport cu corpul tău
– cum poți crea o relație armonioasă cu el
– cum corpul tău se transformă ca și consecință a dezvoltării relației cu el
– cum poți folosi sportul și alimentația echilibrată ca instrumente în transformarea relației cu acesta.
Trainer:
Roxi Florea
Antrenor personal fitness & Lifestyle Coach
SAMBATA
12.05 Eveniment sportiv: The Color Run Hero Tour
Eveniment sportiv: The Color Run Hero Tour
Sambata, 12 mai 2018, ora 12:00,Piața Unirii, Cluj-Napoca
Pret bilet: 109.99 – 209.99 lei
De ce sa mergi ?
Îndrăznește să fii un super-erou!
La The Color Run Hero Tour sărbătorim eroul din fiecare persoană și vrem să descoperim latura de super-erou pe care o ținem ascunsă. E nevoie doar un imbold pentru a te transforma dintr-un personaj normal într-unul extraordinar. Totul începe însă cu o miză: să alergi 5 kilometri. Lumea fantastică The Color Run se construiește din tone de pudră colorată și mai multă spumă.
Peste 3.000 de participanți sunt așteptați să își unescă puterile pentru a scrie cea mai frumoasă poveste a primăverii cu alergători. Vino alături de noi!
Kitul de participare:
Tricou și număr de participare, buff, pin, 2 tatuaje temporare, iar la finish primești medalie cu unicorn și 1 plic de pudră colorată!
12.05 Curs de prim ajutor cu simulare de accident auto
Curs de prim ajutor cu simulare de accident auto
Sambata, 12 mai 2018, ora 12:00, VIVO, str. Avram Iancu, nr. 492-500, Floresti, Cluj
De ce sa mergi ?
Vino și învață să salvezi vieți! Vei afla de la specialiști pașii care trebuie urmați și manevrele salvatoare de viață.
Sâmbătă, 12 mai, în parcarea VIVO! Cluj-Napoca are loc un eveniment special: un curs de prim ajutor cu simulare de accident auto. Evenimentul începe la ora 12:00 cu simularea unui accident rutier, exemplificându-se modul în care o astfel de situație este gestionată de SMURD, poliție și pompieri.
Ulterior, voluntarii Road Safety OSM Cluj vor explica participanților tehnici de prim ajutor, cu ajutorul manechinelor (masaj cardiac, respirații artificiale, dezobstrucția căilor aeriene, etc).
Evenimentul este adresat publicului de toate vârstele și ocupațiile.
Despre Road Safety
Proiectul „Road Safety” se adresează publicului larg, pornind de la elevi, până la angajați ai unor societăți comerciale. Organizatorii și voluntarii din cadrul proiectului sunt studenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și urmăresc educarea și însușirea noțiunilor de prim ajutor la nivelul acestui grup țintă. Totodată, urmărim să aducem la cunoștință măsuri de precauție ce trebuie luate în cazul unui accident rutier.
Importanța cunoașterii tehnicilor de bază în acordarea primului ajutor este deosebit de importantă deoarece, la nivel național, doar 2 din 10 români cunosc aceste măsuri.
Prin acest proiect ne dorim instruirea unui număr cât mai mare de persoane, atât elevi cât și angajați din cadrul diferitelor societăți comerciale, cu privire la pașii care trebuie urmați pentru acordarea corectă a primului ajutor în cazul unor situații de urgență: obstrucția căilor aeriene superioare, stop cardio-respirator, etc.
Pe lângă activitatea de predare a tehnicilor de prim ajutor la școli, licee și firme, organizăm un eveniment de simulare de accident rutier la care sunt invitate persoane de toate vârstele și ocupațiile.
Eveniment organizat în parteneriat cu ISU CLUJ, de către studenții Facultății de Medicină „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
12.05 Acțiune de ecologizare: Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura
Acțiune de ecologizare: Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura
Sambata, 12 mai 2018, ora 11:00, Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura
De ce sa mergi ?
Sâmbătă facem curățenie în Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura!
Lansăm un apel către toți clujenii care doresc să susțină dezvoltarea celor două parcuri și menținerea Someșului curat. Noi venim cu ustensilele necesare, saci de gunoi şi mănuşi de protecţie, iar pe tine te așteptăm cu voie bună și dorința de a transforma parcul într-un loc prietenos și curat.
De ce să te implici în acţiunea de ecologizare?
descoperi noi informații despre mediul înconjurător
din grijă și respect față de mediu
din dorinţa de a trăi într-un mediu curat şi sănătos
Nu uita să îți aduci păturica, noi aducem limonada! După o super-curățenie, ne bucurăm împreună de spațiul verde și un pahar răcoritor, stăm la o poveste, jucăm ping-pong, badminton și fotbal.
Acțiunea de ecologizare este susținută de Ioana Hanchevici, profesor în cadrul Liceul Teoretic “Gheorghe Sincai”, Cluj, care și-a dorit să se implice împreună cu elevi din diferite clase, dând un exemplu de bună practică și de implicare civică.
FabHub Creative City este noua inițiativă din Parcul Feroviarilor a Fabricii de Pensule. Creative City facilitează dezvoltarea de proiecte inovative, propuse de o comunitate de artiști, dar și creativi din domeniul industriilor culturale conexe care activează orașul prin ideile lor experimentale dincolo de spațiul fizic al Fabricii de Pensule.
FabHub a dezvoltat un program amplu de intervenții și dezbateri în 2017 prin #atelieruldeidei, concurs de proiecte concentrat pe zona de intersecție dintre artă, creativitate și exercițiu participativ de reflecție asupra viitorului parcului. Peste 39 de inițiative s-au înscris în concurs, de la festivaluri, performance-uri, instalații artistice la construcții temporare. Juriul și totodată mentorii echipelor selectate, format din sociologi, arhitecți, peisagiști, manageri culturali, a ales 16 proiecte care au fost implementate cu sprijinul Fabhub în Parcul Feroviarilor.
În paralel, parte a deschiderii FabHub către oraș, am instalat un container de tip pop-up în Parcul Feroviarilor unde am organizat seri de film documentar, ateliere de creație pentru copii, sesiuni de ecologizare, dezbateri, expoziții.
12.05 Spectacol: Ménage à trois
Spectacol: Ménage à trois
Sambata, 12 mai 2018, ora 19:00, Cinema Florin Piersic, Piata Mihai Viteazu, nr. 11
Pret bilet: 40 lei
De ce sa mergi ?
Spectacolul Menage a trois, după Neil Simon, este o comedie care s-a bucurat de un mare succes atat in tara, cat si in comunitatile romanesti din diaspora. Succesul acestui spectacol e rezultatul unui text bun, a unei distribuții pe măsură și a unei montari moderne și curajoase.
Menage a trois s-a jucat la Paris, Bruxelles, Heidelberg, Munchen, Frankfurt, Stuttgart, etc.
Sinopsis:
Doi ziarişti faliti (actori – Ioan Isaiu și Sorin Misirianțu) vor să vândă un ziar cu un nume care ar putea fi chiar cel al destinului lor financiar – Colaps. Unul dintre ei iese cu doamna în vârstă care le închiriază apartamentul, pentru a scuti banii de chirie. În apartamentul de vizavi se mută o tânără superbă (actriţă – Anca Lăcusteanu). Unul dintre ziariști face o pasiune nebună pentru tânăra vecină. Din acest moment, lucrurile se complică. Piesa este o comedie irezistibilă, de o ora si douăzeci de minute.
12.05 Eveniment pentru copii: Alegria Eco Fun – Tehnica servetelului
Eveniment pentru copii: Alegria Eco Fun – Tehnica servetelului
Sambata, 12 mai 2018, ora 11:00, Cora, bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 142
De ce sa mergi ?
Asociația Alegria, împreună cu Hipermarket Cora, în colaborare cu Moniny Handmade, vă invită sâmbătă, 12 mai, între orele 11.00-13.00, să participați la primul atelier din cadrul proiectului educativ – ” Alegria Eco Fun – ateliere de meșteșugit”.
Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea simțului civic prin reciclarea și refolosirea creativă a unor materiale.
Vom aplica tehnica șervețelului pe diferite obiecte: suporturi de lemn, cutii, carton, recipiente etc.
Activitățile sunt dedicate copiilor între 6 și 14 ani.
Numărul maxim de participanți la un atelier este de 15 copii.
Micii meșteșugari se pot înscrie la atelier printr-un mail la contact@asociatiaalegria.ro
Proiectul educativ de promovare a unui comportament responsabil ” Alegria Eco Fun – ateliere de meșteșugit” se va desfășura pe parcursul întregului an, calendarul de evenimente fiind următorul :
26 mai : țesături
9 iunie: modelaj
29 septmebrie: pictură pe suporturi de lut
13 octombrie: împletituri din materiale textile
27 octombrie: cusături
10 noiembrie: împletituri din sfoară și pănușe
24 noiembrie: obiecte din hârtie, măști tradiționale
Pentru informații suplimentare, vă invităm să accesați site-ul www.asociatiaalegria.ro.
DUMINICA
13.05 Opera: Elixirul dragostei
Opera: Elixirul dragostei
Duminica, 13 mai 2018, ora 18:30, Opera Naţională Română, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4
Pret bilet: 20 – 90 lei
De ce sa mergi ?
Spectacol prezentat în parteneriat cu Teatrul Csokonai Színház din Debrecen
Operă în două acte pe un libret de Felice Romani, după libretul Le philtre al lui Eugène Scribe
Vârsta recomandată: 10+
Premiera operei comice L’elisir d’amore la data de 12 mai 1832 a consfințit statutul compozitorului belcantist Gaetano Donizetti la Milano, unde acesta se bucurase, cu doar un an mai înainte, de succesul apariției operei Anna Bolena. Pe baza unuia dintre cele mai reușite librete ale lui Felice Romani, Donizetti a elaborat lucrarea cu rapiditatea care, de altfel, îl caracteriza, dând la iveală o capodoperă hazlie și dramatică în același timp, deopotrivă naivă și profundă. Comicul se datorează atât atitudinii infantile a îndrăgostitului Nemorino – care crede cu tărie că ,,elixirul” comercializat de șarlatanul Dulcamara (de fapt un ,,simplu” și bun vin de Bordeaux) îi va aduce dragostea capricioasei Adina – cât și naturii personajelor, a căror rădăcină se află în genul operei buffa.
Profunzimea operei rezidă în felul prin care Nemorino își demonstrează dragostea, acesta fiind dispus ca, pentru a obține suma de bani necesară achiziționării unei a doua doze de elixir, să se înroleze definitiv în armată. Acest gest o sensibilizează pe Adina și o determină să își anuleze decizia de a se căsători cu sergentul Belcore – pretendentul ei ideal și rivalul lui Nemorino. Cu toate că, aparent, fericitul deznodământ se datorează poțiunii miraculoase (cel puțin în viziunea lui Nemorino), acesta constituie de fapt un rezultat al maturizării pe care cei doi protagoniști o experimentează, Nemorino alungându-și inhibițiile și conștientizând importanța exprimării deschise a sentimentelor sale, în timp ce Adina își dovedește sensibilitatea în raport cu gestul tânărului, achitându-i ieșirea din armată.
Vă invităm să descoperiți îndeaproape povestea celor două personaje, presărată cu sentimentalism și situații comice, dar și pe ceilalți participanți la acțiune, într-un nou spectacol montat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, realizat în parteneriat cu renumitul Teatru Csokonai Színház din Debrecen, Ungaria.
Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 21.15.
13.05 Targ caritabil Peditel
Targ caritabil Peditel
Duminica, 13 mai 2018, ora 10:00, Cluj Arena, Aleea Stadionului, nr. 2
De ce sa mergi ?
Duminica 13 mai, orele 10,00-20,00, la CLUJ ARENA, va asteptam cu mic cu mare la cel mai mare targ caritabil pentru intreaga familie- ”Impreuna pentru sanatatea copiilor”, organizat de Peditel 1791 , pentru a ajuta gratuit inca 5,000 de copii, in plus.
-GARAJE SALE (hainute copii si adulti, jucarii, carti, accesorii)
-TOMBOLA CU 40 DE PREMII= 7,000 lei
-5 ATELIERE (gatit, reciclat, quilling, jonglerie, pictura pe fata) SI 3 SPECTACOLE (dans, chitara, taekwondo)
13.05 Piesa de teatru: Artă
Piesa de teatru: Artă
Duminica, 13 mai 2018, ora 19:00, Teatrul Naţional, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4
Pret bilet: 20-25 lei
De ce sa mergi ?
Yasmina Reza s-a născut în 1959 şi a scris cinci piese de teatru în zece ani, toate traduse şi jucate în lumea întreagă, dar este cunoscută în principal ca autoare a piesei Artă, pusă în scenă în 1994 la Comédie des Champs Elysées (unde s-a jucat mult timp cu casa închisă), apoi la Berlin şi Londra. Piesa a fost distinsă cu Marele Premiu „Molière“ pentru cel mai bun autor şi cel mai bun spectacol (în 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), apoi cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (1997).
Yasmina Reza a studiat sociologia şi arta dramatică. Studentă a clasei de actorie a lui Jacques Lecoq, a jucat cîţiva ani în diverse companii de teatru, în piese de Molière, Marivaux, Sacha Guitry (…).
În ARTĂ ne confruntăm cu o situaţie insolită (achiziţionarea unui tablou alb, cu dungi albe pe un fond alb) şi un trio masculin – Marc, Serge, Yvan – tipuri ale intelectualului de sfîrşit de secol XX, care asigură vivacitatea dialogului şi strălucirea piesei. Terorismul estetic doctrinar, dar şi moral, cultivarea absurdului doar de dragul uzanţelor mondene, ironizarea cvasiparodică a variatelor teorii psiho-artistice îşi află, în acest spaţiu dialogal, un minunat pretext de extrapolare. Piesa poate fi citită şi ca o parabolă a întregii societăţi a sfîrşitului de mileniu.
Informaţii preluate din prefaţa la ediţia în limba română
a pieselor Yasminei Reza scrisă de Dan C. Mihăilescu
de Yasmina Reza
traducere de Violeta Popa
regia: Sorin Misirianţu
scenografia: Răzvan Şuhan , Radu Bogdan Lucian
Distribuţia:
Serge: Dan Chiorean
Marc: Sorin Misirianţu
Yvan: Ruslan Bârlea
regia tehnică: Constantin Pojonie
lumini: Jenel Moldovan
sonorizare: Vasile Crăciun
Prețul biletelor:
25 lei, 20 lei;
10 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.
13.05 Expoziție de pictură: Dez-echilibru
Expoziție de pictură: Dez-echilibru
Duminica, 13 mai 2018, ora 8:00, Gradina Botanica “Alexandru Borza”, str. Republicii, nr. 42
De ce sa mergi ?
Expoziția Dez-echilibru, proiect cultural coordonat de către Elvira Bozga, expertul clasei de pictură în cadrul Școlii Populare de Arte Tudor Jarda, Cluj. Expoziția este deschisă publicului în perioada 7-21 mai 2018.
Născută din colaborarea dintre Școala Populară de Arte Tudor Jarda și Grădina Botanică Alexandru Borza, expoziția reprezintă o îmbinare a muncii la șevalet și a exercițiului de pictură în plein-air, realizat de către cursanții școlii noastre în luna aprilie în cadrul Grădinii Botanice.
Prin ieșirea din cadrul obișnuit al atelierului, cursanții au experimentat atât bucuria cât și dificultățile picturii în aer liber, multitudinea informațiilor vizuale care se desfășurau în fața ochilor lor, jocul rapid al luminilor și al umbrelor solicitând adoptarea unor soluții adecvate, atât ca viteză de lucru, cât și ca organizare compozițională.
Observarea naturii și a structurilor existente în ea, în acel haos organic care este totodată extrem de echilibrat, ajută artistul să treacă dincolo de reprezentarea simbolică, mecanică și să dobândească un joc al tușelor și formelor care adaugă viață, expresivitate și plus valoare operei artistice.
Prin tema expoziției se propune ruperea echilibrului natural, organic prin introducerea unor elemente anorganice, artificiale, realizate de mâna omului: statui, corpuri geometrice, elemente metalice, ziduri, clădiri, bijuterii. Se trece dincolo de evidențierea unui simplu contrast, expoziția reprezentând mai degrabă un drum, un traseu de la natura sălbatică, organică, vie, fluidă la intervenția umană în acest mediu, intervenție care rupe echilibrul existent nu pentru a-l distruge, ci pentru a crea un altul. Un echilibru în care formele se susțin și se pun în evidență reciproc, obiectele extrem de precise, simetrice realizând un contrapunct diversității pe care natura o manifestă în fiecare fir de iarbă, în fiecare ramură, în fiecare floare.
Cursanții școlii noastre, împreună cu coordonatorul proiectului expozițional, Elvira Bozga, vă invită să trăiţi și dumneavoastră bucuria resimțită în realizarea acestui proiect și să vă opriți o clipă din viteza vieții cotidiene pentru a vă bucura de momentul prezent.
Mulțumim pentru sprijinul oferit în realizarea acestui proiect cursantei Școlii Populare de Arte Tudor Jarda, Cluj, Dna Carmen Todiță, Dlui manager Vasile Corpodean și administratorului Grădinii Botanice Alexandru Borza, Cluj, Dl Romulus Stan. Elvira Bozga
13.05 Film: Overboard
Film: Overboard
Duminica, 13 mai 2018, Cinema City Iulius, Cinema City Polus, Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria
De ce sa mergi ?
Cu o întorsătură de situație spumoasă, Overboard se concentrează asupra lui Leonardo (Eugenio Derbez), un seducător egoist și răsfățat, ce face parte din cea mai bogată familie din Mexic și asupra lui Kate (Anna Faris) , o mamă singură ce de abia își duce traiul împreună cu cei 3 copii ai ei.
Kate e angajată să mențină curățenia pe luxosul iaht al lui Leonardo, până în momentul în care e concediată pe nedrept de acesta, care, pe deasupra, refuză și să-i plătească ce îi datorează. La scurt timp după acest lucru, Leonardo cade peste bord în timpul unei petreceri prea înfierbântate și se trezește a doua zi pe mal, suferind de cea mai acută formă de amnezie. Kate apare la spital și, ca să i-o plătească, îl convinge pe Leonardo că e soțul ei și îl pune la muncă-pentru prima oară în viața lui.
La început Leonardo e nefericit și stângaci, dar încet-încet începe să se descurce. În cele din urmă, Leonardo câștigă respectul noii sale “familii” și a colegilor de muncă. Dar adevărata familie de miliardari a lui Leonardo îl caută pe acesta cu disperare. În același timp, pericolul ca lui Leonardo să-i revină brusc memoria plutește în aer. Întrebarea care se pune e: o să rămână Leonardo împreună cu noua sa familie sau o să pună indiciile cap la cap și o să îi părăsească pentru totdeauna?
Regia: Bob Fisher, Rob Greenberg
Cu: Anna Faris, Eva Longoria, John Hannah, Swoosie Kurtz, Josh Segarra
Gen film: Comedie/ Romantic/ Dragoste
Durata 112 minute
Program:
Cinema City Iulius
12:20 14:50 17:20 19:50 22:10
Cinema City Polus
12:30 15:00 17:30 20:00 22:30
Florin Piersic
14:00 17:00
Victoria
22:30
Citeste si
26-28.02 Ce facem weekend-ul acesta in Cluj
25/02/2021
28.02 Spectacol: Subiectiv
25/02/2021
28.02 Spectacol: Balul Operei
25/02/2021
27.02 Spectacol: Cartoforii
25/02/2021